Comisia Europeană extinde acțiunile Erasmus+ de consolidare a capacităților pentru tineret și sport în țările Vecinătății Estice

   

Imagine
CBY

Pe 15 iunie 2023, Comisia Europeană a luat o decizie semnificativă de a extinde acțiunile Erasmus+ de consolidare a capacităților pentru tineret și sport în țările din Vecinătătatea Estică, inclusiv pentru Republica Moldova. Prin urmare, începând cu anul 2024, această inițiativă va contribui la promovarea schimbului cultural, îmbunătățirea oportunităților educaționale și promovarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Armenia. Decizia a fost luata în contextul întâlnirii de la Kyiv dintre vice-președintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, și ministrul pentru tineret și sport al Ucrainei, Vadym Guttsait.

Programul Erasmus+ este recunoscut pentru impactul său major asupra vieții tinerilor din întreaga lume, permițându-le să studieze, să lucreze și să dobândească experiențe valoroase în străinătate. Deschizând noi oportunități în cadrul programului pentru țările din din Vecinătatea Estică, Comisia intenționează să dezvolte în continuare aceste beneficii, contribuind la consolidarea legăturilor regionale.

În special, prin acțiunile Erasmus+ de consolidare a capacităților, organizațiile de tineret și sport din Republica Moldova vor avea acces la o gamă mai largă de oportunități de formare, învățare și creare de rețele, oferindu-le șansa să aducă schimbarea în comunitățile lor.

Acțiunile de consolidare a capacităților pentru tineret și sport vor include stabilirea de parteneriate între instituțiile de învățământ, organizațiile de tineret și asociațiile sportive din Uniunea Europeană și țările Vecinătății Estice. Aceste parteneriate vor încuraja proiectele comune, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea unor metode educaționale inovatoare. Scopul este de a promova responsabilizarea tinerilor, de a îmbunătăți calitatea educației și de a promova identitatea europeană.

Programul Erasmus+ s-a dovedit a fi un instrument puternic pentru promovarea unității și a valorilor europene. Până în prezent, datorită sprijinului Programului Erasmus+ în Republica Moldova, s-au obținut următoarele rezultate: 83 de proiecte Tempus, peste 6000 de mobilități academice și peste 8000 de mobilități pentru tineri, 24 de proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior, 2 proiecte de consolidare a capacitățolor în EFP și 27 proiecte Jean Monnet.