Erasmus+ la universitate – rezultatele campaniei anuale de informare în Republica Moldova

Oficiul Național Erasmus+ a desfășurat, în perioada 19 septembrie - 29 noiembrie 2018, o serie de evenimente de informare dedicate, pe rând, studenților și profesorilor universitari din Republica Moldova.

Evenimentele sunt parte a campaniei anuale de informare dedicată oportunităților Erasmus+, programul prin care Uniunea Europeană sprijină educația, formarea, tineretul și sportul.

Întâlnirile cu studenții au avut loc sub genericul „Și eu sunt Erasmus+” și au fost lansate în acest an la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, continuând cu sesiuni de informare dedicate studenților de la universitățile din regiuni (BălțiComrat și Cahul).

Studenților le-au fost oferite informații practice privind oportunitățile pe care le pot accesa în cadrul Programului Erasmus+: Mobilitățile Internaționale de Credite care oferă posibilitatea efectuării mobilităților academice pentru studii și stagii de practică la universitățile partenere din Țările de Program și Programele de Masterat Comune Erasmus Mundus (EMJMD) care oferă posibilitatea efectuării unui masterat în cel puțin două universități din două Țări de Program diferite. În același timp, beneficiarii Erasmus+ au împărtășit experiențele de mobilitate și impactul acestora asupra personalității, viziunii și cunoștințelor acumulate într-o universitate europeană.

Sesiunile dedicate profesorilor universitari au fost lansate, în acest an, cu un seminar internațional dedicat promovării parteneriatelor în Programul Erasmus+, cu participarea misiunilor diplomatice ale Țărilor de Program (Delegația UE în Republica Moldova, Ambasadele Franței, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, României, Suediei, Turciei), Agențiilor Naționale și Oficiilor Naționale Erasmus+ (Serbia, Kârgâzstan), reprezentanților instituțiilor de învățământ superior europene (Franța, România, Suedia), reprezentanților autorităților naționale (Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării) și coordonatorilor de Proiecte Erasmus+ din Republica Moldova. Evenimentul a fost găzduit, la Chișinău, de Universitatea de Stat din Republica Moldova. În formatul sesiunii de informare și networking a fost organizată Expoziția Proiectelor Erasmus+ de Consolidare a Capacităților în Învățământul Superior și Jean Monnet, Republica Moldova având un total de  22 de astfel de proiecte selectate în perioada 2015-2018. Aceste proiecte vin să modernizeze sistemul de învățământ, metodele de predare și învățare, programele de studii și să integreze Republica Moldova în Spațiul European al Învățământului Superior.

Au urmat, de asemenea, zile de informare pentru profesorii de la universitățile din CahulComrat și Bălți.

În cadrul ședințelor au fost discutate rezultatele universităților din Republica Moldova în Programul Erasmus+,  precum și posibilitățile de a lua parte în Proiecte Erasmus+, în contextul noului apel de proiecte anunțat de Comisia Europeană, dar și a bugetului suplimentar oferit țării noastre în proiectele de mobilitate academică KA107.

Campania din acest an a permis informarea a peste 500 de studenți și circa 500 de profesori universitari din Republica Moldova, interesați de proiecte Erasmus+ în învățământul superior.