Oficiul Național Erasmus+ a organizat joi, 16 octombrie, o Misiune de Asistență Tehnică privind Îmbunătățirea Managementului Mobilităților Academice și rolul acestuia în internaționalizarea Instituțiilor de Învățământ Superior din Republica Moldova.
În debutul evenimentului, doamna Ludmila Pavlov, șef adjunct al Direcției analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a subliniat susținerea de către Minister a proiectelor și programelor care oferă oportunități de mobilitate academică, întrucât acestea implică o mai mare participare pentru universități la procesul de internaționalizare, unul din obiectivele Procesului de la Bologna fiind ca 20% dintre studenți să fie mobili până 2020.
În același timp, Fabien Schaeffer, ofițer de program pentru educație, cultură și tineret din cadrul Delegației UE la Chișinău, a menționat că Instituțiile de Învățământ Superior din Republica Moldova ar putea să își cumuleze forțele în organizarea relațiilor internaționale eficiente.
Sesiunea informativ-aplicativă a fost moderată de către Dr. Filippo Sartor, șeful Proiectelor Internaționale și Dezvoltării Cooperării cu America Latină, Africa, Orientul Mijlociu și Balcanii de Vest, în Departamentul de Relații Internaționale al Universității din Bologna, Italia. Dialogul s-a concentrat pe importanța relațiilor internaționale pentru Instituțiile de Învățământ Superior, organizarea mobilităților academice în universitățile europene și cele din Republica Moldova, rolul mobilităților în internaționalizarea sistemului de învățământ și metodele de recunoaștere a creditelor acumulate în mobilitate. În același timp, participanții au fost implicați în exerciții practice privind recunoașterea și compararea creditelor și notelor, acumulate de studenți în mobilitate de studii, fiind oferit exemplul unor universități din Italia, Spania și Franța.
Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Național Erasmus+, cu sprijinul SPHERE (Support and Promotion for Higher Education Reform Experts), Delegației UE în Republica Moldova și MECC și a fost găzduit de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Tematica evenimentului a fost aleasă în colaborare cu echipa de Experți în Domeniul Învățământului Superior (HEREs) din Republica Moldova.
Mai multe fotografii de la eveniment sunt disponibile AICI.