Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, a fost joi, 18 octombrie, gazda unui eveniment de informare privind oportunitățile Programului Erasmus+ pentru studenții din Republica Moldova, organizat de către Oficiul Național Erasmus+ (NEO) în contextul campaniei naționale „Information Day”.
În context, reprezentanții NEO au prezentat tinerilor oportunitățile de mobilitate de care pot beneficia în universități din Țările de Program Erasmus+.
Pentru cetățenii Republicii Moldova sunt disponibile două oportunități extinse de mobilitate academică, International Credit Mobility (Mobilitate Internațională de Credite) și Joint Master Degrees (Programe Comune de Masterat). Prima opțiune reprezintă pentru tineri posibilitatea de a studia până la 12 luni într-un ciclu de studii într-o universitate europeană în timp ce sunt înmatriculați la una dintre universitățile din Republica Moldova. În cel de-al doilea caz, studenții pot beneficia de un masterat desfășurat integral în cadrul consorțiilor universitare internaționale care alcătuiesc un curs comun de masterat.
„Cei care au beneficiat de mobilități de studii în cadrul Erasmus+ revin acasă schimbați. Programul le oferă tinerilor posibilitatea de a-și aprofunda pe durata studiilor în străinătate cunoștințele lingvistice, îi ajută să cunoască un alt sistem de învățământ, să-și lărgească orizonturile și să stabilească contacte utile. După absolvire acești tineri devin mai atractivi pentru angajatori, studiile Erasmus+ fiind apreciate la nivel internațional”, a menționat coordonatoarea NEO Moldova, Claudia Melinte.
În același timp, studenții au apreciat evenimentul și Programul Erasmus+, menționând în chestionarele puse la dispoziție de către NEO Moldova că și-ar dori mai multe mobilități pentru Republica Moldova și universitatea din care fac parte.
„Înainte de Erasmus+ am studiat limba franceză, dar programul de mobilitatea în Spania a fost în Engleză, am făcut niște cursuri înainte de a aplica”, a menționat Maria, studentă la Universitatea Bogdan Petriceicu Hasdeu din Cahul, care a împărtășit experiența sa Erasmus+ în Spania.
De asemenea, studenta a apreciat calitatea studiilor, echipamentele puse la dispoziția studenților, bibliotecile universitare și posibilitatea de a alege obiectele de studiu.
La reuniune, a fost reprezentat de asemenea și Centrul de informare Erasmus+ Youth care a prezentat audienței oportunitățile de voluntariat și formare de scurtă durată care pot fi valorificate de către tineri și lucrătorii de tineret din țara noastră.
„Information Day” este o campanie anuală de informare, organizată de către Oficiul Național Erasmus+ în Moldova care are scopul de a prezenta oportunitățile Programului Erasmus+ în rândul studenților și tinerilor din Republica Moldova, precum și de a promova internaționalizarea studiilor, mobilitatea și schimburile de experiență pentru studenții din Republica Moldova.