Mesajul Oficiului Erasmus+ Moldova de Ziua Europei

2020-05-09

Anul acesta Ziua Europei este la fiecare din noi acasă. E mai important ca oricând să fim solidari pentru comunitate, pentru sănătate, pentru educație.

Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, oferă oportunități pentru persoane de toate vârstele, ajutându-i să împărtășescă cunoștințe și experiențe în cadrul instutuțiilor din diverse țări. Instituțiile de învațământ superior din Republica Moldova implementează Programul Erasmus+ (Tempus, Erasmus Mundus etc.) pe parcursul a mai mult de 25 ani în consorții de universitati europene și regionale. În cadrul Programului Erasmus+ (2014-2020) universitătile din Moldova au organizat peste 2500 mobilități academice pentru studenți și cadre universitare, au implementat peste 400 proiecte de cooperare, 17 proiecte de consolidare a capacităților ale instituțiilor de învațământ superior, și 17 proiecte Jean Monnet. Aceastea au contribuit la dezvoltatea sistemului de învățământ superior din Moldova, dar au și schimbat vieți, în special pentru studenții care recunosc că revin din mobilități mai siguri în fortele proprii, mai competenți, deschiși, mai toleranți, cu un bagaj de noi cunoștințe și experiențe pentru întreaga viață, dar și pentru stafful universitar care a beneficiat de numeroase stagii de instruire și vizite de studiu la universitățile din țările europene, de unde au adus bune practici și experiențe noi pentru modernizarea universităților de acasă. 

Imagine
Ziua Europei

Astazi întreg sistemul de educație din Moldova, dar și din Europa și țările din vecinătate a trecut pe online - o provocare pe care ne-am asumat-o cu toții și peste care încercăm sa trecem cu minimum pierderi grație experiențelor de colaborare în proiectele Tempus și Erasmus+ care au avut ca scop dezvoltarea unui sistem de educație la distanță sau online în Moldova (CRUNT, TEACHME, MINERVA etc).

Ziua Europei este un motiv în plus să ne amintim că suntem un tot întreg, avem aceleași valori și obiective, ne dorim o lume mai sănătoasă, mai deschisă, mai unită. La mulți ani, Europa!