Rectorii și pro-rectorii instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova împreună cu președinții și membrii Consiliilor de Dezvoltare Strategică Instituțională au participat, miercuri, 7 septembrie 2016, la seminarul de evaluare a acestor structuri de guvernare universitară după un an de activitate. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul Național Erasmus+ împreună cu Ministerul Educației ca parte a activităților Experților în Reforma Învățământului Superior din cadrul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene.
Seminarul l-a avut invitat pe expertul internațional Thomas Estermann, director pentru guvernare, finanțare și dezvoltarea politicilor publice în cadrul Asociației Europene a Universităților, delegat de Comisia Europeană. Înaintea seminarului, în data de 6 septembrie, Thomas Estermann a efectuat o serie de vizite de studiu la Ministerul Educației, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice a Moldovei, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”N. Testimițanu”, Universitatea Tehnică a Moldovei și la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. În cadrul acestor vizite expertul a avut un dialog deschis cu conducerea universităților și membrii Consiliilor de Dezvoltare Strategică Instituțională despre provocările și realizările în primul lor an de activitate. Concluziile expertului cu privire la acest subiect cît și recomandările pentru îmbunătățirea activității acestor structuri de guvernare universitară au fost expuse la seminarul din 7 septembrie.
În cadrul seminarului au participat reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior, ai Ministerului Educației, ai Delegației UE în Republica Moldova și ai Oficiului Erasmus+. Evenimentul a fost deschis de către doamna ministru al educației, Corina Fusu, care a vorbit despre schimbările în Codul Educației și crearea Consiliilor de Dezvoltare Strategică Instituțională. Din panelul de deschidere a făcut parte Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei și gazda evenimentului, Grigore Belostecinic, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, Fabien Schaeffer, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Claudia Melinte, coordonatorul Oficiului Național Erasmus+. Moderatoarea evenimentului a fost Nadejda Velișco, șefa Direcției Învățământ Superior și Dezvoltare a Științei, care a și prezentat rezultatele sondajului pe care l-a elaborat în calitate de membru al echipei de Experți în Reforma Învățământului Superior din cadrul Programului Erasmus+. Studiul a fost efectuat în rândul rectorilor, pro-rectorilor și membrilor Consiliilor din cadrul a 18 instituții de stat și 3 instituții private din sistemul de învățământ superior al Republicii Moldova. Acest sondaj a scos în evidență aprecierea pozitivă a impactului acestei structuri și a evidențiat problemele întâmpinate în primul an de activitate.
Intervenția expertului internațional, Thomas Estermann, a inclus mai multe aspecte, exemple de guvernare universitară în Europa, procesul de selectare a membrilor Consiliului și inițierea acestora, rolul membrilor externi, remunerarea membrilor și schimbul de bune practici între Consilii. Pe lîngă aceasta, expertul și-a prezentat reflecțiile cu privire la modul de funcționare al acestor structuri de guvernare și recomandările formulate în urma vizitelor de studiu la instituțiile de învățământ superior.
Prezentarea expertului a fost urmată de o discuție deschisă la care au participat activ rectorii și pro-rectorii universităților, dar și membrii Consiliilor, împărtășind din experiențele personale și dificultățile pe care le-au întâmpinat în activitatea Consiliilor. Această structură urmează să aducă plus valoare mediului academic, dar încă necesită îmbunătățiri. Trebuie menționat și faptul că întregul proces de schimbare este unul de durată și reprezintă o provocare, iar un an de activitate nu este suficient pentru a determina cu certitudine eficacitatea Consiliilor de Dezvoltare Strategică Instituțională în contextul actual al sistemului din Republica Moldova.
Ținem să precizăm că acum un an au fost instituite Consilii de Dezvoltare Strategică Instituțională în cadrul a 25 de universități din Republica Moldova. Acestea sunt organe de conducere care au o serie de competențe și atribuții pentru asigurarea dezvoltării strategice a universităților și sunt formate atât din personalul universităților cât și din experți externi.