Training pentru prorectori responsabili de activitate științifică și directorii de școli doctorale

Aproximativ 60 de persoane, prorectori responsabili de activitate științifică și directori de școli doctorale, au participat, în perioada 21-22 octombrie, la trainingul “Organizarea ciclului 3 de studii”, condus de expertul European Liviu Matei, prorector la Universitatea Central Europeană cu sediul la Budapesta, profesor la Școala de Politici Publice și membru al Consiliului pentru Educație Doctorală din cadrul Asociației Europene a Universităților.

Liviu Matei le-a vorbit prorectorilor și directorilor de școli doctorale despre întregul proces de constituire și conducere a acestor departamente. La fel, Liviu Matei s-a referit și la statutul programelor doctorale, Cadrul European al Calificărilor, rolul conducătorilor de doctorat, drepturile de proprietate intelectuală dar și la atragerea potențialilor studenți doctoranzi către domeniul cercetării.

După cele două zile de comunicare cu publicul, expertul, care are o vastă experiență internațională, a constatat că procesul de înființare a școlilor doctorale decurge bine în Republica Moldova și cadrul legal permite mobilitatea doctoranzilor.

La rândul lor, beneficiarii trainingului s-au declarat mulțumiți de seminar, calificându-l drept foarte util și potrivit, întrucât informațiile primite le vor fi de ajutor în procesul de constituire a școlilor doctorale, care este în plină desfășurare.

“Organizarea ciclului 3 de studii” se încadrează în acțiunea de Asistență Tehnică pentru susținerea reformei în Învățământul Superior, oferită și finanțată de Comisia Europeană. Seminarul a fost organizat de Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, în colaborare cu Rețeaua de Experți în Învățământul Superior, sub auspiciul Ministerului Educației.

La începutul lunii octombrie a fost aprobată înființarea, în cadrul universităților din Republica Moldova, a 43 de școli doctorale.