Reuniunea proiectelor structurale Erasmus+ de consolidare a capacităților în învățământul superior implementate în Moldova

Imagine
Cluster meeting

În lumina promovării rezultatelor Programului Erasmus+ și cu ocazia celebrării Zilelor Europei, Oficiul Național Erasmus+, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării, a organizat Reuniunea cluster dedicată impactului la nivel național al proiectelor structurale de consolidare a capacităților în învățământul superior (Capacity Building in Higher Education - CBHE), implementate în Republica Moldova. Scopul evenimentului a fost de a evidenția impactul la nivel sistemic în reformarea învățământului superior ca urmare a implementării a opt proiecte structurale CBHE, cu buget total de peste 7,2 milioane euro. 

Evenimentul a avut loc pe 17 mai 2023, la Universitatea de Stat din Moldova.

La eveniment au participat Ministrul Educației și Cercetării în Republica Moldova, Anatolie Topală; deputatul în Parlamenul Republicii Moldova și membrul al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgiliu Pâslariuc; rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației și Cercetării în Republica Moldova, Nadejda Velișco. Ministrul Topală a apreciat înalt suportul oferit sistemului educațional din țara noastră de către structurile europene: „Încurajez cadrele universitare și universitățile să elaboreze proiecte structurale necesare reformelor de amploare demarate. Ministerul Educației și Cercetării va susține și va aprecia aportul cadrelor universitare care implementează proiecte prin intermediul noilor modificări la „Metodologia de finanțare a instituțiilor de învățământ superior”.

Evenimentul a reunit peste 50 de cadre academice și administrative, coordonatori ai proiectelor Erasmus+ de consolidare a capacităților în învătățmântul superior, dar și beneficiari ai Programului Erasmus+ din cadrul universităților din întreaga țară.

Proiectele Erasmus+ de consolidare a capacităților în învățământul superior sunt acțiuni de cooperare transnațională bazate pe parteneriate multilaterale, în primul rând, între instituțiile de învățământ superior din țările participante la program (țările UE și 6 țări asociate la program) și țările partenere eligibile (restul lumii, inclusiv Republica Moldova). Proiectele structurale de consolidare a capacităților au ca scop producerea de impact asupra sistemelor de învățământ superior și promovarea reformelor la nivel național în Republica Moldova.

Consorțiile internaționale a șapte din cele opt proiecte structurale CBHE implementate în Republica Moldova sunt coordonate de instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Aceste consorții au implicat 39 universități din 16 țări europene, alături de 15 instituții de învățământ superior, Consiliul Rectorilor din Republica Moldova, dar și ANACEC, întreprinderi și ONG-uri locale. Toate aceste proiecte includ Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în calitate de partener și urmăresc obiectivul de promovare a reformei în domenii foarte diverse ale învățământului superior: internaționalizare (proiectul ELEVATE), dezvoltarea modelului de învățare pe tot parcursul vieții (COMPASS), capacități de management al cercetării și știința deschisă (MINERVA), asigurarea calității (QFORTE), liderism și management al învățământului superior (MHELM), învățământ dual (COOPERA), studii bazate pe muncă (WBL4JOB) și calitatea educației online (MEDIA).

Prin urmare, aceste proiecte Erasmus+ au reușit deja să producă impact în sfera învătământului superior, să formeze personalul de la universitățile din Moldova în cadrul instituțiilor din Uniunea Europeană, dar și să doteze tehnic instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Pe parcursul anilor 2014-2022, Programul Erasmus+ a avut un impact major asupra dezvoltării învățământului superior în Republica Moldova prin diversele sale proiecte, cum ar fi: peste 800 proiecte de mobilitate internațională de credite, care au implicat circa 4000 schimburi academice ale studenților și ale cadrelor universitare, 24 proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior și 27 proiecte Jean Monnet.