Sesiune de informare: Oportunitățile Erasmus+ pentru instituțiile VET din Moldova

Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, în colaborare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova și Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România (ANPCDEFP) au organizat, la 16 martie 2023 în regim online, o Sesiune de informare pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic (VET) din Republica Moldova privind oportunitățile Programului Erasmus+. 

Noul cadru al programului Erasmus+ 2021-2027 a deschis oportunități pentru instutuțiile din învățământul profesional tehnic din Republica Moldova. Astfel acestea pot participa la proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale (Capacity Building in the field of Vocational Education and Training - CBVET), dar și la mobilitățile internaționale de credite Erasmus+.
 

Imagine
VET

În cadrul sesiunii de informare Oficiul Național Erasmus+ în Moldova a prezentat, pe de o parte, informații generale despre dimensiunea internațională a programului Erasmus+ și despre proiectele pentru care sunt eligibile instituțiile din Republica Moldova, ca țară terță neasociată programului. De asemenea, reprezentanta ANPCDEFP, Nadia Lisac, a prezentat oportunitățile Erasmus+ pentru instutuțiile VET din Republica Moldova, reieșind din experiența României, ca țară membră UE asociată la program, dar și despre perspectivele de colaborare pentru organizațiile din țările din țările noastre.

Menționăm că apelul de proiecte Erasmus+ din ediția anului 2022 a desemnat două proiecte CBVET câștigătoare, ce includ în consorții instituții din Republica Moldova. Aceste proiecte de consolidare a capacităților prevăd acțiuni de cooperare internațională, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul educației și formării profesionale din țările asociate la programul Erasmus+ (statele UE, Islanda, Macedonia de Nord, Turcia, Norvegia, Serbia și Liechtenstein) și din țările terțe care nu sunt asociate la program, cum este Republica Moldova. Ele urmăresc să susțină relevanța, accesibilitatea și capacitatea de adaptare ale instituțiilor de educație și formare profesională din țări terțe care nu sunt asociate la program, ca motor al dezvoltării socio-economice durabile.

Înregistrarea video a sesiunii de informare poate fi urmărită aici.