Pe parcursul acestei săptămâni, Moldova și întreaga lume au marcat Zilele Erasmus 2023, pentru a celebra diversitatea culturală a Europei și numeroasele oportunități de învățare pe care le oferă programul Erasmus+.
În acest context, Oficiul Național Erasmus+, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene și Ministerul Educației și Cercetării în Republica Moldova, au organizat Reuniuninea noilor proiecte Erasmus+ câștigătoare în cadrul selecției 2023. Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a trei zile – pe 5, 10 și 12 octombrie, reunind consecutiv noile proiecte Jean Monnet, de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale (CBVET) și proiectele de consolidare a capacităților în domeniul învățământului superior (CBHE).
Aceaste reuniuni au constituit o platformă de networking pentru ca experți, cadre didactice și administrative, dar și reprezentanții societății civile, ai Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare și ai Ministerului Educației și Cercetării, să-și împărtășească experiențele și perspectivele, subliniind deschiderea sistemului nostru față de colaborarea internațională în cadrul proiectelor Erasmus+.
Anul 2023 a adus instituțillor din sfera educației din Republica Moldova un număr record de proiecte Erasmus+. Astfel, în cadrul acestei selecții, avem șase proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior, trei proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale și patru proiecte Jean Monnet.
Proiectele Erasmus+ de consolidare a capacităților, au bugete de la 200 mii până la un million de euro, și sprijină acțiuni de cooperare internațională, bazate pe parteneriate multilaterale între organizațiile active în domeniul învățământului. Aceastea sprijină relevanța, calitatea, modernizarea și capacitatea de adaptare a învățământului din țările terțe care nu sunt asociate la programul Erasmus+, precum e Republica Moldova, pentru redresare socioeconomică, creștere și prosperitate. Proiectele Jean Monnet, pe de altă parte, au bugete de la 30 mii până la 100 mii de euro, și vizează promovarea excelenței în predare și cercetare în domeniul studiilor privind Uniunea Europeană la nivel mondial. Prin această acțiune Comisia Europeană urmărește promovarea dialogului între mediul academic și factorii de decizie, în special, cu scopul de a consolida guvernanța politicilor UE.
Amintim că în Republica Moldova proiectele Erasmus+ sunt implementate începând cu 1994 pe dimensiunea învățământului superior și a tineretului. Începând cu anul 2021, noutate pentru Republica Moldova în cadrul programului Erasmus+ au devenit proiectele de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale. Până în prezent, grație suportului Programului Erasmus+ în Republica Moldova au fost implementate: 83 proiecte Tempus, 30 proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior, 5 proiecte de consolidare a capacităților în domeniul educației și formării profesionale și 31 proiecte Jean Monnet.