Zilele Europei: Lansarea noului program Erasmus+ 2021-2027 în Republica Moldova

Odată cu lansarea noului program Erasmus+ 2021-2027, în cadrul Zilelor Europei 2021, Oficiul National Erasmus+ în Moldova împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM și Delegația UE în RM a organizat la 12-13 mai un eveniment de prezentare a noului program. 

Prima zi a fost dedicată prezentării procedurilor modificate de aplicare la Acțiunile Jean Monnet realizată de Antonio Fontelles De Lima, ofițer de proiect din cadrul EACEA (Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură), dar și istoriilor de succes ale proiectelor Jean Monnet în Repubica Moldova. În cea de-a doua zi a avut loc prezentarea generală a noului program Erasmus+ 2021-2027 în Republica Moldova, cu participarea ambasadorului UE în RM - Peter Michalko, a ministrei Educației, Culturii și Crecetării – Lilia Pogolșa și a secretarului de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova – Daniela Cujba.

Peste 250 de persoane au participat la la eveniment nemijlocit și în jur de 6000 l-au urmărit transmisiune online. 

Este remarcabil faptul că noul program Erasmus+ 2021-2027 va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor UE adiționale. Este un buget aproape dublu față de cel de 14,7 miliarde euro din ediția 2014-2020 a programului. Astfel, noul Erasmus+ va susține mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare cross-frontalieră pentru 10 milioane de beneficiari de toate vârstele. Programul își propune să devină mai incluziv, mai digital și mai verde și va susține reziliența procesului educației în condiții pandemice.

Toate cele 3 sesiuni ale evenimentului, dar și prezentările vorbitorilor sunt disponibile în regim online: 
•    sesiunea 1 - prezentarea Acțiunilor Jean Monnet 2021, 
•    sesiunea 2 – istorii de succes ale Acțiunilor Jean Monnet în Moldova 
•    sesiunea 3 - prezentarea noului program Erasmus+ 2021-2027
•    Prezentarea PDF a Acțiunilor Jean Monnet
•    Prezentarea PDF a noului program Erasmus