Lansarea noului Program Erasmus+ 2021-2027 și a Apelului pentru propuneri 2021

2021-03-26

La 25 martie a fost lansat noul Program Erasmus 2021-2027 împreună cu Apelul pentru propuneri de proiecte, ediția 2021.

Noul program Erasmus+ va avea un buget de 26,2 miliarde euro, complementat de 2,2 miliarde euro din partea instrumentelor UE adiționale. Este un buget aproape dublu față de cel de 14,7 miliarde euro din ediția 2014-2020 a programului.

Astfel, noul Erasmus+ va susține mobilitățile de studiu și proiectele de cooperare cross-frontalieră pentru 10 milioane de beneficiari de toate vârstele. Programul își propune să devină mai incluziv, mai digital și mai verde și va susține rezilența procesului educației în condiții pandemice.

Imagine
NewE

Condițiile detaliate de participare la program sunt disponibile în noul Ghid al Programului Erasmus+.

De asemenea, Apelul pentru propuneri 2021 publicat la 25 martie vizează următoarele acțiuni ale programului Erasmus+:

  • Acțiunea-cheie 1 (AC1) – Mobilitatea persoanelor în scopul învățării (Mobilitatea persoanelor în domeniul educației, formării și tineretului, Activitățile la care participă tinerii)
  • Acțiunea-cheie 2 (AC2) – Cooperarea între organizații și instituții (Parteneriate pentru cooperare; Parteneriate pentru excelență: Centre de excelență profesională; Acțiunea Erasmus Mundus; Parteneriate pentru inovare: Alianțe pentru inovare)
  • Acțiunile Jean Monnet ( Acțiunea Jean Monnet în domeniul învățământului superior)

Formularele de aplicare pot fi accesate pe Portalul Comisiei Europene pentru oportunități de finanțare și tender.

De-a lungul ediției 2014-2020 a Programului Erasmus+, instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au reușit deja să implementeze:

  • 21 de proiecte CBHE (Capacity Building in Higher Education – Consolidarea  Capacităților în Învățământul Superior); 
  • 22 de proiecte Jean Monnet;
  • peste 600 de proiecte ICM (International Credit Mobility – Mobilitate Internaționala de Credite);
  • peste 3600 mobilitati academice Erasmus+, între universitatile din Republica Moldova și UE, oferite studenților și cadrelor didactice universitare;
  • 30 de burse pentru beneficiarii din Moldova au fost acordate în cadrul proiectelor comune de masterat Erasmus Mundus Joint Master Degree.

Programul Erasmus a fost fondat în 1987, iar de atunci peste 10 milioane de persoane au participat în cadrul acestuia. Astfel Erasmus+ a devenit unul din cele mai de succes programe europene, fiind clasat pe locul 3 în UE conform rezultatelor obținute.