Erasmus+ o poveste de 30 ani

2017-10-09

Programul Uniunii Europene pentru studenți „Erasmus +” împlinește anul acesta 30 de ani. Cu această ocazie, Oficiul  Național Erasmus + din Moldova și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au organizat un eveniment aniversar care a prezentat oportunitățile și a celebrat realizările acestui program în domeniul învățământului superior din Moldova.

Festivitatea de celebrare intitulată „ERASMUS+ o poveste de 30 ani” a avut loc la Palatul Republicii pe data de 18 mai și a reunit circa 300 reprezentanți ai tuturor instituțiilor de învățământ superior din Moldova – studenți, cadre universitare și de conducere, beneficiari ai Programului Erasmus+ la diferite etape.

În Republica Moldova programul există de 23 de ani, iar în acest timp a promovat peste 90 de proiecte de impact în universități. Pe lângă aceasta, în jur de 2000 de studenți și profesori din țară au profitat de mobilități academice internaționale în universitățile din Uniunea Europeană. În cadrul evenimentului aniversar au fost expuse cele mai de succes proiecte Erasmus+ implementate în cadrul universităților din Moldova.

În deschiderea ceremoniei a luat cuvântul șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, care a remarcat faptul că această aniversare este foarte importantă pentru „Erasmus+”, pentru Moldova, dar și pentru Uniunea Europeană. Prezent la eveniment, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că proiectul a devenit un brand european la nivel internațional și o platformă eficientă de cooperare. În Republica Moldova, proiectul a determinat schimbarea calitativă și structurală a învățământului superior și integrarea lui în spațiul european.

 

Recunoscut pe scară largă ca fiind cel mai de succes program al Uniunii Europene, Programul Erasmus+ oferă un exemplu concret de impact pozitiv al integrării europene și al mobilității internaționale, îmbogățind viața a aproape 2 milioane de persoane din Europa și din afara acesteia numai între 2014 și 2016!

De-a lungul anilor, Programul Erasmus+ a avut impact major asupra dezvoltării învățământului superior din Republica Moldova prin proiectele Tempus, Erasmus-Mundus, Jean Monnet, proiectele de Consolidare a Capacităților  universităților și proiectele de Mobilitate Academică Internațională. 

Albumul cu pozele de la eveniment poate fi vizualizat în întregime aici.