Oficiul Național Erasmus+ (NEO) a organizat miercuri, 18 octombrie, o sesiune de informare la Universitatea de Stat din Comrat unde a prezentat oportunitățile Programului Uniunii Europene pentru educație, cultură, tineret și sport disponibile pentru tinerii din Republica Moldova.
Echipa NEO Moldova le-a prezentat studenților căile prin care pot obține o mobilitate de scurtă durată în universități europene, în contextul în care universitatea la care își fac studiile va aprofunda parteneriatele în cadrul programului Erasmus+.
În același timp, studenții au fost familiarizați cu programele de studii de lungă durată precum Programele Comune de Masterat (Erasmus Mundus Joint Master Degrees), care sunt realizate în totalitate în universități din străinătate.
Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, a fost reprezentată de către ofițerul de programe din cadrul Ambasadei, Fabien Schaeffer, care i-a încurajat pe tineri să aplice și să beneficieze de experiența Erasmus+.
„Am fost în Germania, acum 18 ani, cu Erasmus, fiind originar din Franța. Din propria mea experiență pot să menționez că acest program contribuie nu doar la cunoașterea altor sisteme sau instituții de învățământ dar și la crearea noilor contacte. Cunoști oameni noi, îți îmbunătățești competențele lingvistice. Toate universitățile din Republica Moldova pot beneficia de programul Erasmus+” a menționat Fabien Schaeffer.
Claudia Melinte, coordonatoarea NEO Moldova, a spus în cadrul întâlnirii că interesul și ambiția studenților poate reprezenta un motor de mobilizare a universității în căutarea unor noi oportunități de parteneriate Erasmus+.
Studenții de la Universitatea din Comrat care au beneficiat deja de programe de mobilitate Erasmus+ ș-au arătat încântați de experiența de studii în universități din Italia sau Portugalia.
În același timp, Liudmila Fedotova, profesor la Universitatea de Stat din Comrat a menționat că studenții au posibilitatea de a învăța gratuit în cadrul universității mai multe limbi, inclusiv engleză și română, pentru a putea valorifica pe deplin posibilitățile oferite de Programul Erasmus+.
Evenimentul a reprezentat o platformă interactivă, discuțiile desfășurându-se în limbile engleză, română și rusă, în spiritul programului Erasmus+, care promovează mobilitatea academică, schimbul intercultural și aprofundarea cunoștințelor lingvistice.
„Information Day” este o campanie anuală de informare, organizată de către Oficiul Național Erasmus+ în Moldova care are scopul de a prezenta oportunitățile Programului Erasmus+ în rândul studenților și tinerilor din Republica Moldova, precum și de a promova internaționalizarea studiilor, mobilitatea și schimburile de experiență pentru studenții din Republica Moldova.