Stagiile de practică Erasmus+ devin accesibile la nivel global

2018-04-17

 

Din 2018, Comisia Europeană extinde programele de stagii disponibile pentru studenții din Țările de Program Erasmus+[1] și pentru studenți în țările Țările Partenere Erasmus+. Ca urmare, vor fi finanțate stagii de practică pentru studenții de la Licență, Master și Doctorat din Țările de Program în Țările Partenere și viceversa.

Rezultatele aplicațiilor depuse de universități, finanțate în acest an, vor fi anunțate în iunie a.c., iar primele stagii de practică vor începe pe parcursul acestei veri.

Cum va funcționa?

Asemenea programelor de stagii intra-europene, programele de practică pot dura de la două la 12 luni[2] și pot fi desfășurate în organizații publice sau private (cum ar fi companii, instituiții publice, ONG-uri, institute de cercetare sau universități). Pentru a putea participa, candidatul trebuie să studieze în una dintre instituțiile de învățământ superior participantă în Erasmus+ din Țările de Program sau la universitățile cu care acestea au stabilit parteneriate din rândul Țărilor Partenere Erasmus+.

În perioada de practică, stagiarul va primi un grant care va contribui la acoperirea cheltuielilor de transport și o alocație de trai (pe care organizația gazdă poate alege să o compenseze). Stagiarul și organizația participantă vor semna un Acord care va detalia programul stagiului și va stabili drepturile și responsabilitățile părților. Spre deosebire de sistemul funcțional între statele UE, programul nu este disponibil pentru studenții care au absolvit recent universitatea.

Finanțarea

Stagiile de practică internaționale sunt finanțate din bugetul extern al Uniunii Europene și este alocat conform priorităților politice acesteia. În practică, acest lucru înseamnă mai multe oportunități de stagii către și dinspre țările din vecinătatea UE: Balcanii de Vest, Africa de Nord și Parteneriatul Estic. Pe de altă parte, vor fi mai puține oportunități către și dinspre țările industrializate sau America Latină. În Europa, oportunitățile de stagii pot avea loc înspre și dinspre cele 33 de Țări de Program Erasmus+. Potențialii stagiari urmează să verifice opțiunile deschise pentru ei la departamentul de relații internaționale al instituției la care își fac studiile.

Pașii care urmează:

  • Organizațiile din Țările de Program și cele Partenere, interesate de găzduirea stagiarilor începând cu vara 2018, urmează să anunțe pozițiile deschise pe www.erasmusintern.org și să contacteze universitățile cu care lucrează deja.
  • Studenții interesați de stagii de practică Erasmus+ pentru vara 2018 urmează să discute cu departamentul de relații internaționale al instituției la care își fac studiile și să caute oportunități pe  www.erasmusintern.org
  • Universitățile din Țările de Program, interesate să aplice pentru fonduri pentru stagii internaționale de practică, vor contacta Agențiile Naționale Erasmus+[3]. Universitățile din Țările de Program urmează să contacteze instituțiile partenere din Țările de Program sau Oficiile Naționale Erasmus+[4]. Mai multe informații pot fi găsite în Ghidul de Program[5] Erasmus+ și Manualul pentru Mobilitate Internațională de Credite[6].

[1] Țări de Program Erasmus+ sunt cele 28 de state UE + FYR Macedonia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Turcia. Țările Partenere sunt restul statelor lumii, împărțite pe regiuni. Republica Moldova este o țară parteneră a Programului Erasmus+, parte a Regiunii Țărilor Partenerialului Estic.

[2] O perioadă de stagiu poate fi combinată cu o mobilitate de studii care are o durată între trei și 12 luni. Stagiul de practică poate fi part-time și full-time

[3] Lista Agențiilor Erasmus+: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/contact/national-agencies_en

[4] Lista Oficiilor Erasmus+: eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/contacts/national-erasmus-plus-offices_en

[5] Ghidul Programului: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/resources/programme-guide_en

[6] Manualul pentru Mobilitatea Internațională de Credite: ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/international-credit-mobility-handbook_en.pdf