Pentru studenți

Programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport Erasmus+ oferă studenților din Republica Moldova șansa să beneficieze de studii de la 2 la 12 luni în universitățile din Europa. Participarea la Programul Erasmus+ este gratuită și oferă numeroase avantaje:

  • studii de calitate
  • bursă lunară pentru acoperirea costurilor de ședere în străinătate
  • acces la tehnologii de ultimă generație
  • mediu internațional și multicultural
  • posibilitatea de a călători
  • lărgirea orizonturilor
  • experiență de viață
  • perspective mai bune de angajare la întoarcerea acasă

Cu Erasmus+ studenții pot accesa următoarele programe: 

1. MOBILITATEA INTERNAȚIONALĂ DE CREDITE (pentru studenții la licență, masterat, doctorat)

Cine poate beneficia? Studenții înscriși la universitățile acreditate în Republica Moldova, indiferent de ciclul de studii: licență, masterat sau doctorat. În cazul activităților de mobilitate pentru studii, studentul trebuie să fie înscris cel puțin în al doilea an de studii universitare, pentru a beneficia de o bursă Erasmus+.

Cum funcționează? Pe baza parteneriatelor încheiate, în prealabil, între universitățile din Republica Moldova și cele din țările de program Erasmus+. Lista parteneriatelor disponibile poate fi găsită la Departamentul Relații Internaționale al universității unde este înmatriculat studentul. Perioada de mobilitate trebuie să fie integrată în programul de studii al studentului. Activitățile academice din străinătate sunt recunoscute și echivalate integral. Studentul este obligat să revină în Moldova pentru susținerea diplomei.

Cum se aplică? Studentul depune dosarul de aplicare la Departamentul Relații Internaționale al universității la care este înmatriculat. Procedura, lista actelor necesare pentru dosar și termenul limită de aplicare pot fi consultate, de asemenea, la Departamentul Relații Internaționale. Condițiile de aplicare pot varia în dependență de clauzele acordului de colaborare dintre universitățile partenere.

Cât durează? Experiența de peste hotare poate dura de la 2 până la 12 luni (24 de luni în cazul studenților la medicină). Același student poate beneficia de mai multe mobilități în cadrul unui ciclu de studii, cu condiția că, însumate, acestea nu depășesc 12 luni.

Pentru stagiile de practică durata mobilității este, la fel, de la 2 la 12 luni.

Care este valoarea bursei? Între 800 și 900 de euro lunar, în funcție de țara gazdă și o contribuție unică de deplasare, în funcție de distanța dintre instituția de plecare și cea de destinație. 

Care sunt parteneriatele de mobilitate disponibile? În fiecare an universitățile din Moldova semnează noi parteneriate de mobilitate cu universitățile din țările de program. Lista parteneriatelor disponibile poate fi consultată la Departamentul Relații Internaționale al universității unde este înmatriculat studentul.

 

2. PROGRAME DE MASTERATE COMUNE ERASMUS MUNDUS

Cine poate beneficia? Sunt eligibili tineri din întreaga lume, care dețin o diplomă de învățământ superior. Cu titlu de excepție, consorțiul programului de masterat poate accepta cereri de la studenții înscriși în ultimul an de licență.

Cum funcționează? Sunt operate de consorții de instituții de învățământ superior din UE și din alte țări ale lumii. Oferă cursuri integrate de calitate superioară, cu 60, 90 sau 120 de credite și diplome comune sau multiple (în funcție de prevederile programului, stabilite de consorțiu).

Cum se aplică? Pentru șanse mai mari de a fi acceptat, studentul poate aplica simultan pentru câteva programe de masterat diferite. Pentru căutarea programelor disponibile, accesați Catalogul Programelor de masterate comune Erasmus Mundus. Toate aplicările se fac online, direct pe site-ul programului de masterat care vă interesează. 

Cât durează? Cursurile durează între 12 și 24 de luni. 

Care este valoarea bursei? Bursa acoperă costurile de participare la cursuri, de deplasare și instalare, costurile de întreținere și asigurare medicală. Valoarea bursei este de 1400 de euro lunar.

Pentru mai multe informații despre oportunități de studii din afara Programului Erasmus+ accesați secțiunea Study in Europe pe site-ul Comisiei Europene.