COVID19: informații importante pentru beneficiarii programelor Erasmus+

2020-03-27

După natura sa Programul Erasmus+ este centrat pe studenți și cadre universitare care se deplasează între țări pentru participare în programe academice. Măsurile de combatere COVID-19 au, evident, un impact semnificativ asupra mobilităților. Prin urmare, Comisia Europeană a convenit că aceste circumstante constituie forță majoră și a instituit o mai mare flexibilitate în modul în care mobilitatea este gestionată sau costurile sunt eligibile. 

De asemenea, Comisia Europeană, a reamintit că are ca obiectiv de bază siguranța și protejarea beneficiarilor mobilității internaționale de credite. Instituția recomandă aplicarea principiului de maximă flexibilitate pentru fiecare student în parte, pentru a evita aflarea acestora în situații precare în condițiile actualei epidemii. 

Studenții și cadrele academice, aflați în mobilitate academică, trebuie să fie în contact permanent cu universitatile gazdă și cele din țara de origine. Reamintim, la fel, și de asistența care poate fi oferită de ambasade, consulate și consulatele onorifice din țara de ședere.

Abordarea Comisiei Europene este prezentată pe site-urile web ale CE și EACEA:
Pentru mobilitati internationale
Pentru proiecte 

Răspunsuri la întrebările frecvente ale studenților și explicații pentru situații specifice le puteti găsi consultând Q&A webinar-ul: COVID19 implications on Erasmus+ students

Adrese utile: 
Agențiile Naționale Erasmus+ în țările de program
Oficiul Național Erasmus+ în Moldova
Erasmus Student Network Chișinău  
Erasmus Student Network 
European Students’ Union