Vizită de studiu „Structuri instituționale pentru managementul internaționalizării și mobilităților”

2015-03-21

La 18-19 mai 2015, cîțiva experți HERE au întreprins o vizită de studiu în orașul Berlin, Germania. Scopul seminarului a fost de a oferi experților oportunitatea de a învăța și de a discuta despre strategiile instituționale și structurile de internaționalizare și mobilitate de la universitățile din Berlin, cu un accent special pe Universitatea Tehnică din Berlin.

La 18-19 mai 2015, cîțiva experți HERE au întreprins o vizită de studiu în orașul Berlin, Germania. Scopul seminarului a fost de a oferi experților oportunitatea de a învăța și de a discuta despre strategiile instituționale și structurile de internaționalizare și mobilitate de la universitățile din Berlin, cu un accent special pe Universitatea Tehnică din Berlin. Participanții au fost încurajați să discute și să exploreze diverse tipuri de mobilități și abordări a internaționalizării pe care universitățile le gestionare pentru a înțelege mai bine modul în care acestea pot fi conectate în mod strategic și operațional. În jur de 30 de participanți din 17 țări partenere ale Uniunii Europene au participat la eveniment.

Experții aflați în vizită au observat sistemul foarte bine dezvoltat de servicii și suport pentru internaționalizarea instituțională dedicat studenților și profesorilor. Ei au aflat că instituțiile de învățământ superior din Germania au creat rețele internaționale de studenți și personal, menite să îmbunătățească calitatea formării profesionale, a cercetării și să sporească performanțele universităților și ale absolvenților.

În urma vizitei întreprinse, reprezentanții rețelei de experți au constatat că universitățile din Moldova sunt la început de cale în procesul internaționalizării. Pentru a dezvolta acest mecanism instituțiile trebuie să-și asume o serie de inițiative:

  • îmbunătățirea cunoștințelor lingvistice ale studenților și profesorilor (Engleză, Germană, Franceză);
  • sporirea capacității Departamentelor pentru Relații Internaționale, inclusiv a persoanei responsabile de organizarea mobilităților pentru personal și studenți;
  • dezvoltarea strategiilor de internaționalizare la nivel instituțional cu un plan de acțiuni obiectiv care ar permite începerea fortificării procesului de internaționalizare;
  • consolidarea parteneriatelor instituționale cu universitățile europene, pentru a identifica bunele practici și a le adapta la contextul local;
  • asigurarea unui acces mai larg la oportunitățile de mobilitate pentru personal și studenți; îmbunătățirea serviciilor de suport legate de mobilitatea internațională pentru personal și studenți.

 

Imagine
erasmus
Imagine
erasmus