Zilele de informare despre noile oportunități Erasmus+ și apelul de propuneri 2022

Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în Europa, a lansat noul Apel de proiecte 2022 - cu 3,9 miliarde euro disponibile pentru anul ce urmează!

Cu această ocazie, în zilele de 15, 16 și 22 decembrie 2021, Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, împreună cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării, au lansat Zilele de Informare privind noul Apel și oportunitățile pentru instituțiile și persoanele din Republica Moldova. În cadrul evenimentului de trei zile, Oficiul Național Erasmus+ a oferit prezentări despre Mobilitățile internaționale de credite, Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior și al educației și formării profesionale, dar și despre proiectele Erasmus Mundus Joint Masters și Jean Monnet.

De asemenea, la 22 decembrie, s-au desfășurat discuții informale cu absolvenții programului Erasmus+, ce au reunit 9 beneficiari ai mobilităților academice, ai programelor de masterate comune Erasmus Mundus, dar și participanți la proiectele Erasmus+ Youth. Aceștia și-au împărtășit experiențele internaționale, modul în care programul le-a schimbat viziunile și a contribuit la creșterea lor personală și profesională, dar și provocările pe care le-au trait aflându-se într-un mediu nou, și cum acest fapt le-a modelat personalitățile.

În cadrul Zilelor de informare Erasmus+, o atenție deosebită s-a acordat noilor oportunități disponibile pentru Republica Moldova în cadrul programului – și anume, proiectelor destinate instituțiilor din domeniul educației și formării profesionale (VET) – și, anume, proiectelor de consolidare a capacităților în domeniul VET.

Evenimentul a reunit la un loc reprezentanți ai instituțiilor publice și private, active în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, dar și un număr semnificativ de studenți și tineri, precum și reprezentanți ai societății civile, dornici să afle mai multe despre Programul Erasmus+ în Republica Moldova. Peste 200 de persoane au participat la evenimentul online, acesta fiind difuzat și live pe Facebook pentru publicul larg (Ziua 1 despre oportunitățile pentru învățământul superior, Ziua 2 despre oportunitățile pentru VET, Ziua 3: Discuții Erasmus+ cu studenții).

Pe parcursul anului 2022, Erasmus+ va continua să ofere oportunități pentru studii în străinătate, stagii de practică,  schimburi de personal academic și proiecte de cooperare transfrontalieră în diferite domenii ale educației și formării, tineretului și sportului. Incluziunea rămâne a fi un principiu de bază al Programului Erasmus+ – aproape oricine poate beneficia de această experiență care schimbă vieți. În plus, Erasmus+ își propune să sprijine tranziția ecologică și digitală, dar și reziliența sistemelor de educație și formare în fața pandemiei, în același timp încurajând cetățenia activă, și participarea la viața democratică.

Programul Erasmus+ a fost fondat în 1987, devenind una dintre cele mai vizibile povești de succes ale Uniunii Europene. În perioada 2014-2021, instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova au reușit deja să implementeze: peste 3600 de mobilități academice Erasmus+ între universitățile din Republica Moldova și UE, peste 600 de proiecte de mobilitate internațională a creditelor, 21 de proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior , 22 de proiecte Jean Monnet și 35 de burse pentru beneficiari moldoveni au fost acordate în cadrul programelor comune de masterat Erasmus Mundus.