Zilele de informare Erasmus+ în cadrul campaniei naționale 2023

Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, a lansat pe 28 noiembrie noul apel pentru propuneri de proiecte 2024, având un buget total de 4,3 miliarde euro disponibile pentru anul care vine, inclusiv pentru proiecte cu participarea instituțiilor din Republica Moldova.

Imagine
InfoCampaign2023

În lumina acestei lansări, în perioada decembrie 2023 - februarie 2024, Oficiul Național Erasmus+ în Moldova, în cooperare cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Educației și Cercetării, organizează Campania națională de informare privind noul apel și oportunitățile programului Erasmus+ pentru instituțiile și persoanele interesate din Moldova.

Primele sesiuni de informare au fost organizate după cum urmează:

  • 14 decembrie 2023 - sesiune națională de informare pentru cadre universitare, la Academia de Studii Economice a Moldovei.
  • 19 decembrie 2023 - sesiune națională de informare pentru cadre didactice din instituții de învățământ profesional tehnic, la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”.
  • 20 decembrie 2023 - sesiune națională de informare pentru studenți, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

În cadrul celor trei zile de informare, prezentări și discuții despre mobilitățile internaționale de credite, consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior și al educației și formării profesionale, despre proiectele Erasmus Mundus Joint Masters și Jean Monnet au fost oferite de Oficiul Național Erasmus+ din Moldova și de către beneficiarii programului Erasmus+.

Campania a este adresată reprezentanților instituțiilor publice sau private, active în domeniul educației, formării, tineretului și sportului care sunt interesațe să aplice pentru finanțare în cadrul Erasmus+, studenților și tinerilor, dar și tuturor persoanelor dispuse să afle mai multe despre program. În total peste de 200 persoane au participat la cele trei sesiuni de informare ale Oficiului Național Erasmus+ din luna decembrie.

Programul Erasmus+ reprezintă un exemplu de impact pozitiv de integrare europeană și de mobilitate internațională, îmbogățind viețile a aproape 4 milioane persoane în perioada 2014-2020. Bugetul noului Program Erasmus+ 2021-2027 este de 26,2 miliarde euro, comparativ cu 14,7 miliarde euro pentru perioada precedentă 2014-2020. Acesta este completat cu aproximativ 2,2 miliarde euro din instrumentele externe ale Uniunii Europene. Noul Program Erasmus+ deschide oportunități pe plan internațional pentru peste 12 milioane persoane. În perioada 2014-2023, instituțiile de învățământ din Republica Moldova au reușit deja să implementeze: în jur de 5000 de mobilități academice Erasmus+ între universitățile din Republica Moldova și UE, 31 de proiecte de consolidare a capacităților în învățământul superior, 31 de proiecte Jean Monnet și 5 proiecte de consolidare a capacităților în sfera educației și formării profesionale.